Během dvoudenní přestávky mezi pohárovým závodem a Mistrovstvím týdne se počasí, na Lipno opravdu nezvykle, vylepšilo. Bohužel úměrně tomu se zhoršovala předpověď, o kterou nám jachtařům jde hlavně, tedy ta větrná.


Ve středu takřka všichni podlehli touze ještě jednou překontrolovat nastavení svých pian ( fireballů ), pásmo a měřák napětí byli nejvíce používané propriety, k tomu nutná výměna všech podezřelých provázků, leštění dna atp. Večer již začalo proměřování lodí před závodem a pak hurá na pivko, probrat s přáteli strategii. Někteří z nás se ale na večer těšili přece jen o něco více. Angličtí fireballisté vezli totiž do Čech dvě lodě, ale jen jedna byla jejich. Ta druhá, zcela nová, bude mít svůj přístav v Plzni! V průběhu dne dorazily čtyři švýcarské, dvě slovinské a konečně v devět večer i anglické posádky s novým fireballem.

 

Ve čtvrtek v poledne se tak, po křestu nového fireballa a slavnostním zahájení, na start první rozjížďky postavilo 37  posádek. Bohužel hned první den se potvrdila neblahá předpověď a po několika neúspěšných pokusech odstartovat regulérní rozjížďku, ukončil hlavní rozhodčí pro tento den závod.

 

Páteční den se naopak povětrnostně vyvíjel nad očekávání a za pravidelného západního větru o síle mezi 3-7 m/s se odjeli dvě kvalitní rozjížďky, za slábnoucího větru pak ještě jedna. Velmi dobře si podle očekávání vedly anglické posádky, z českých pak především Eva Skořepová s Viktorem Tkadlecem. Nám z Plzně se dařilo spíše podprůměrně, i když kluci si s novou lodí na dvě desítky určitě nemohli stěžovat.

 

Po tradiční večerní a noční bouřce se sobotní den vyvíjel podobně, jen vítr byl o něco slabší, pohyboval se mezi 2 ? 5 m/s, opět západního směru. Po opakovaně nevydařeném startu první rozjížďky, byla vyvěšena černá vlajka. Ta znamená pro lodě, které přejedou pomyslnou startovní čáru minutu před startem, diskvalifikaci z celé rozjížďky. Doplatilo na ní sedm lodí a to i z řad favoritů, navíc se hlavní rozhodčí rozhodl ji pro další rozjížďky vlajkovat hned na první start. Načež jsme neváhali a hned při druhé rozjížďce využili tohoto pravidla a na rozdíl od ostatních závodících jsme jeli v klidu poobědvat na břeh. Ve třetí sobotní rozjížďce se nám dařilo lépe, na první návětrné bójce se za vedoucími Švýcary zařadil Jéňa se Zippem a na čtvrté místo my, i přes nepatrné zhoršení v průběhu rozjížďky to byl nejlepší výsledek v závodě. Čtvrtá rozjížďka byla pro změnu větru a jeho zeslábnutí zrušena.

 

Na neděli byla předpověď nejhorší a bohužel se i vyplnila, vítr se nedostavil a tak byl závod v jednu hodinu odpoledne ukončen. Bouřka a průtrž mračen přišla naštěstí až když byla většina stanů a lodí zabalena a vyhlášení výsledků  tak doprovázel nejen potlesk závodníků, ale i mohutné hřmění. V celkovém pořadí nakonec zvítězila anglická posádka Vince Horey ? Andy Thompson  před Tomášem Musilem s Pavlem Winklerem a Evou Skořepovou s Viktorem Tkadlecem. Do první desítky se vešla na devátém místě i plzeňská posádka Jiří Čechura ? Jan Will.