Trochu se zmíním o závodě na našem Velkém boleveckém rybníku, konaném ve stejném termínu jako fireballistický prezidentský pohár na Máchově jezeře. Bohužel na Mácháči byl letos vypsán pouze jeden závod, ne dva jako dříve a tak jsme se na něm opět nesvezli, dali jsme přednost domácímu krajskému poháru. Přestože jsme sdružili už snad všechny kraje nejen v Západních Čechách, sešlo se na startu pouze pět posádek lodní třídy Pirát a DVĚ třídy Fireball, naštěstí, jak jsem ostatně na závěrečném nástupu poznamenal, kvantita byla nahrazena kvalitou.
string(121) "Smarty error: [in evaluated template line 6]: syntax error: unrecognized tag 'body' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)" string(322) "Smarty error: [in evaluated template line 12]: syntax error: unrecognized tag: text-indent:0in; text-align:left; text-decoration:none; font-weight:normal; font-variant:normal; color:#000000; font-size:12pt; font-style:normal; widows:2; font-family:'Times New Roman'; (Smarty_Compiler.class.php, line 456)" string(118) "Smarty error: [in evaluated template line 12]: syntax error: unrecognized tag '' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)" string(117) "Smarty error: [in evaluated template line 22]: syntax error: unrecognized tag: (Smarty_Compiler.class.php, line 456)" string(118) "Smarty error: [in evaluated template line 22]: syntax error: unrecognized tag '' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)" string(183) "Smarty error: [in evaluated template line 23]: syntax error: unrecognized tag: border-collapse:collapse; text-align:left; vertical-align:top; (Smarty_Compiler.class.php, line 456)" string(118) "Smarty error: [in evaluated template line 23]: syntax error: unrecognized tag '' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)" string(122) "Smarty error: [in evaluated template line 35]: syntax error: unrecognized tag 'body' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)" string(322) "Smarty error: [in evaluated template line 41]: syntax error: unrecognized tag: text-indent:0in; text-align:left; text-decoration:none; font-weight:normal; font-variant:normal; color:#000000; font-size:12pt; font-style:normal; widows:2; font-family:'Times New Roman'; (Smarty_Compiler.class.php, line 456)" string(118) "Smarty error: [in evaluated template line 41]: syntax error: unrecognized tag '' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)" string(117) "Smarty error: [in evaluated template line 51]: syntax error: unrecognized tag: (Smarty_Compiler.class.php, line 456)" string(118) "Smarty error: [in evaluated template line 51]: syntax error: unrecognized tag '' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)" string(183) "Smarty error: [in evaluated template line 52]: syntax error: unrecognized tag: border-collapse:collapse; text-align:left; vertical-align:top; (Smarty_Compiler.class.php, line 456)" string(118) "Smarty error: [in evaluated template line 52]: syntax error: unrecognized tag '' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)" string(226) "Smarty error: [in evaluated template line 55]: syntax error: unrecognized tag: color:#000000; font-family:'Times New Roman'; font-size:12pt; text-align:left; vertical-align:normal; (Smarty_Compiler.class.php, line 456)" string(118) "Smarty error: [in evaluated template line 55]: syntax error: unrecognized tag '' (Smarty_Compiler.class.php, line 600)"

Předpověď slibovala vítr a déšť a tak se i stalo. Ráno jsme my fireballisté vynechali první rozjížďku našeho soukromého match race a dolaďovali kolegiálně skoro nový a nově okovaný stěžeň pánů Zippwillojc a s výsledkem jsme byli fakt spokojení.

Druhou rozjížďku jsme již odstartovali, za jiho-severozápadního větru o síle mezi 4-7 m/s, jak jsem naznačil, směr trochu lítal, ale vše v rámci regulí. Za stejných podmínek se odstartovala i třetí rozjížďka toho dne, ta již byla trochu pokažena deštěm, při kterém vítr polevil, vzpamatoval se sice na poslední kolo, ale pak už toho měl dost a šel odpočívat na neděli. Match race ve třídě Fireball jsme vyhráli my, ani ?nový? stěžeň Zippovi nepomohl. Zajímavější byly ale souboje třídy Pirát, kde nebyla o emoce nouze. Záměrně neříkám souboje na vodě, protože hlavní problém podle mě spočívá ve zvláštním zvyku posádek Pirátů po každé rozjížďce přistávat na břeh bez ohledu na komisí vyvěšenou vlajku ?L? - tedy následuj mě, rozjížďka non stop. Touto vlajkou bych já ostatně řešil všechny pozdější rozpory o tom na koho se čeká oči nečeká atd. Problém byl i v tom, že jsem si dovolil ve druhé rozjížďce nenápadně upozornit za námi do cíle dojíždějící první loď třídy Pirát, že už skutečně jede do cíle ( pravda je, že na prámu nefungovala houkačka ). Paradoxně ve třetí rozjížďce jsem se trochu ztratil v dešťové cloně a sám jsem bych takovou radu užil, ale vše dobře dopadlo, jak pro nás tak pro pirátníky - pro informaci nevyžádaná pomoc není důvodem k diskvalikaci Michale.

I v neděli předpověď a to nejen podle windguru vyšla a tak jsme mohli za celkem příjemného polojasného počasí, kdy se dostavil odpočatý západní vítr o síle 5 - 8 v nárazech 10 m/s, odjet tři velmi pěkné rozjížďky. Mezi fireballisty bylo jasno, v první rozjížďce jsme se sice lehce vykoupali na stoupačku, ale Zipp kontroval dotykem bílé a tak jsme je nakonec udolali, ve druhé vítr přitvrdil a tak jsme kolegům dost ujeli a třetí jsme vypustili, stejně to trochu lehlo - nuda . Piráti bojovali už bez bratří Horáků a díky mohutnému finiši, třetí rozjížďku už také neabsolvovali všechny posádky, zvítězili manželé Juklovi. Gratulace.

Škoda jen, že takto pěkné závody měly tak slabou účast. Snad příště.

Martin Mudra