Čas od času se na Boleváku zrodí nápad hodný realizace. Závod dospělých na Opimistech byl určitě jedním z nich. 17.října se nás tedy sešlo neuvěřitelných 10 kusů - zástupců lodních tříd Fireball, Laser, Evropa, Fin, Tornádo, Predátor a námořního jachtingu (David Křížek). Výkonnostně Mistři Evropy, ČR,  účastníci zahraničních i domácích závodů a několik odvážných, včetně jedné zástupkyně něžné poloviny lidstva. ...


V Plzni panovalo ideální jachtařské počasí - zataženo, prakticky bezvětří, déšť a teplota těsně nad nulou. Smutně vzpomínám na modré nebe, slunce a hlavně spoustu místa před týdnem v Chorvatsku na Bavarii 50 - jak já se do toho optíka vejdu, to zatím netuším.

Součástí podání přihlášky je vážení závodníků, při neúčasti Jardy Víta vedu, s tímto parametrem už také začínám tušit výsledek na vodě. Ještě si losujeme 2 lodě, po 1.rozjížďce se bude "přepřahat" na vodě, no to bude groteska.
Trať trojúhelník, karusel, cíl.

První rozjížďka - už tolik neprší a na vodě se objevuje pár vlnek od vánku. Zkouším závodní pozici v lodi, nejlepší se zdá v kleče, nebo se nějak zkroutit přes příčku. Startuji od bójky a kupodivu točím na bílé na 3.místě. Na karuselu mě válcuje Kreyson a tak je to za 4. Na začátek docela dobrý. V našem malém rodiném souboji s Matesem tedy vedu. Měníme lodě, že se nikdo při tom nevykoupal, je záhadou.

Druhá rozjížďka - moje kolena začínají protestovat, zkouším variantu v leže napříč a nohy venku, to zanořený zrcadlo ale na rychlosti nepřidává, vracím se na variantu "klečení na hrachu", au, jau,... Výsledkem je škrtačka - 8.

Vracíme se na břeh na oběd, rozhodčí vzhledem ke zlepšujícím se podmínkám (už jen zima) rozhoduje, že si dáme ještě další. Zajímavé, být to normální závod, tak by nás ani nenapadlo opustit teplo našeho baru.

Třetí rozjížďka - s každým obratem se ta mrňavá lodička snad zmenšuje, sakra, už zase visím kapucí za ráhno, výsledkem je zase 8, následuje výměna lodí, pro některé vícenásobná, než se dostanou do své vylosované, vystřídají i 4. Diváci na balkoně se dobře baví.

Čtvrtá rozjížďka - nedá se nic dělat musím změnit techniku, místo klečení zkouším nějak sedět, nojo ale co s tím náklonem do návětří? Nohy ven to trochu zlepšují ale se zanořeným zrcadlem to  fakt nejede, tak holt zpátky na kolena..., stejně to moc nepomohlo, zase za 8. těsně před Ivanem, který zůstává obrat neobrat stále v jedné poloze ležmo a nohy ven.   Mates dává 5, celkově jsem ale zatím před ním.

Nad Bílou Horou se zatahuje a prší, ale zvedá to trochu větru, asi jsme fakt magoři, necháme se ukecat s nezbytným přesedáním na 5.rozjížďku. Zima už je všem, ale nikdo to nechce vzdát. Závodnická srdce se projevují naplno a je z toho hromadný přejezd. Což mě mrzí, byl jsem v tom správným poryvu a vypadalo
to na minimálně top5 na bílé. Na nový start už rozhodčí dává minutový pravidlo (původně chtěl černou, ale zůstala na břehu). Bojujem jako o život do posledních metrů. Já - totálně vyřízený, zmrzlý, s bolavými koleny - dávám 7. Mates šikula zase za 5, a tak bude nejlepším fireballistou. Doma se budu několik večerů ploužit a úpět a moje chápavá ženuška bude reagovat se smíchem: když si...tak teď trp a nestěžuj si. Prostě ještě že ten jachting děláme pro zábavu a hlavně zdraví.

Na břehu nás čeká bar, horké nápoje a konečně trochu tepla.

A jak to dopadlo? Já si nakonec odnáším cenu za nejstaršího účastníka (což se dalo čekat), za nejtěžšího účastníka (což taky).

Tak díky Mirkovi Horákovi - rozhodčímu a Frantovi Wassovi - záchrana a Kačence Stachové - foto (taky pěkně na vodě vymrzli) a vůbec všem, kdo se této povedené taškařice na ukončení sezony účastnili.

1. Honza Škoda                1  3  1  1  3     -  6 bodů
2. Ráďa Smetana              2  2  2  6  2     -  8 bodů
3. Martin "testér"Šedivec    7  4  3  2  1     - 10 bodů
4. David "Kreyson" Křížek   3  1  4  4  4     - 12 bodů
5. Martin "Kondor"Čechura  5  5  5  3 DNF - 18 bodů
6. Laďa Vít                        8  6  6  7  6    - 25 bodů
7. Matěj"Mates"Smetana    9  7  9  5  5     - 26 bodů
8. Karel"Carlos"Smetana     4  8  8  8  7     - 27 bodů
9. Ivan Dragoun                   6 10  7  9  8     - 30 bodů
10.Majda"Žirafa"Soukupová  10  9 10 10  9     - 38 bodů

tak nějak jsem to viděl já - Carlos